موزه باستان شناسی بدروم
موزه باستان شناسی بدروم
این موزه یکی از متفاوتترین جاذبههای گردشگری ترکیه است که در سطح دنیا نیز مشابه چندانی ندارد. شاید به همین دلیل در سال 1995 این موزه به عنوان موزه برتر سال اروپا معرفی شد. در سال 1964 این موزه در قلعه تاریخی بدروم راهاندازی شد. در ابتدای امر، بازسازی قلعه سنت پیتر در اولویت قرار داشت ولی پس از مدّتی استفاده از فضای قلعه برای ایجاد تالارهای متنوع موزه در دستورکار قرار گرفت.در این موزه چندین مجموعه متنوع از اشیاء عتیقه به نمایش گذاشته شده است. اغلب این اشیاء، حاصل اکتشافات باستانشناسی در میان لاشه کشتیهای قدیمی غرق شده در آبهای ترکیه هستند. آثار موجود در موزه در بیش از 14 بخش به نمایش گذاشته شده است. نکته جالب توجّه در مورد این موزه این است که برخلاف قواعد مرسوم موزهها بازدیدکنندگان در اینجا میتوانند برخی از اشیاء را لمس کنند. هریک از کشتیهای غرق شده که در این موزه نگهداری میشود بر اساس منطقهای که در آنجا کشف شده نامگذاری شده است. حتّی تجهیزاتی که داخل کشتیها بوده نیز در محفظههای شیشهای موزه به نمایش گذاشته شده است. گرچه قلعه سنت پیتر تحت نظارت وزارت فرهنگ ترکیه اداره میشود تمام اقلام موجود در موزه تحت نظارت مؤسسه باستانشناسی دریایی Nautical Archaeology هستند. این مؤسسه یک سازمان غیرانتفاعی آمریکایی است که در تگزاس و بدروم شعبه دارد.
موزه باستان شناسی بدروم
بخشهای موزه باستانشناسی زیر آب بدروم
اشیاء این موزه در 14 بخش زیر تقسیمبندی شدهاند:
- تالار شاهزاده کنعانی
- نمایشگاه کوزه
- سیاهچال
- برج انگلیسی
- برج آلمانی
- برج مارپیچ (موزه اسرارآمیز)
- نمایشگاه حمام ترکی
- تالار Glass Wreck
- تالار شیشه
- تالار کشتی شکسته Tektaş
- تالار کشتی شکسته روم باستان
- تالار کشتی شکسته Kaş-Ulu Burun
- برج فرمانده
- تالار سکه و جواهر
موزه باستان شناسی دارای بخشهای زیادی است
در میان این 14 بخش، بزرگترین مجموعه از لحاظ تعداد، نمایشگاه کوزههای عتیقه است. این کوزهها در گذشته نقش مهمی در معاملات تجاری داشتند. برای حمل و ذخیرهسازی مواد بسیاری نظیر شراب، روغن زیتون و مواد غذایی خشک از این ظروف استفاده میشد. بزرگترین مجموعه کوزههای شرق مدیترانه در ترکیه و موزه باستانشناسی بدروم نگهداری میشود. در بخش کشتیهای شکسته اشیاء جالبی به نمایش گذاشته شده است که افراد محلی از کشتیهای تجاری غرق شده در منطقه کشف کردهاند. این اشیاء عتیقه که متعلق به قرن سیزدهم تا شانزدهم پیش از میلاد هستند در شناخت آن دوران نقش بسزایی دارند. مضاف بر اینکه قدیمیترین لاشه کشتی کشف شده در دنیا نیز در این موزه نگهداری میشود. بزرگترین مجموعه اکتشافات باستانشناسی نیز متعلق به همین موزه است که در سال 1982 اجرایی شده است. البته به دلیل عمق حفاری، عملیات اکتشاف حدود ده سال طول کشید. این کشتی گرچه تنها 63 متر با ساحل فاصله داشت ولی عقب کشتی در عمق 45 متری و جلوی کشتی در عمق 53 متری فرو رفته بود. بسیاری از اقلام کشف شده در این منطقه به دلیل وجود لایه سختی که بر روی آن شکل گرفته بود نیاز به ترمیم و پاکسازی دستی داشتند. تحقیقات باستانشناسان نشان داد که ساخت این کشتی بر طبق قواعد یونانی رومی در دوران باستان صورت گرفته است که ابتدا بدنه کشتی ساخته شده و سپس اسکلتی متناسب با آن ساخته میشد. در لاشه کشتی Ulu Burun محمولهای از گنجینههای ارزشمند کشف شد. این محموله شامل جواهرات گرانبها، الواح چوبی، عاج کرگدن و بیش از 150 شمش شیشهای مسطح به شکل دایرهای نازک به رنگهای فیروزهای، آبی لاجوردی، بنفش و . . . بود. علاوه بر آن، جواهرات طلای کنعانی نیز در این کشتی کشف شده که یکی از قطعات طلای کشف شده در این کشتی مطابق الواح باستانی زمانی در اختیار نفرتیتی ملکه مصری بوده است.
موزه زیبای بدروم
به طور معمول کنار هم قرار دادن قطعات شکسته یک شیء شیشهای عتیقه و ترمیم آن جزو روال عادی کار باستانشناسان است. زیرا معمولاً در حین حفاری قطعات اشیاء در کنار هم یافت میشود. امّا راهاندازی تالار Glass Wreck در این موزه چالش بزرگی برای باستانشناسان بود. این تالار که در سال 1986 افتتاح شد حجم انبوهی از اشیاء عتیقه شیشهای را به نمایش میگذارد. حجم قطعات شیشهای کشف شده در این منطقه به حدی زیاد بود که باستانشناسان این فرضیه را مطرح کردند که گویی این کشتی در حال انتقال شیشه شکسته برای بازیافت بوده است. این مجموعه بینظیر، شامل آثار به جا مانده از هنر اسلامی در دوران باستان است. بررسی این اقلام، نقش مهمی در تعیین قدمت آثار کشف شده در دیگر سایتهای باستانشناسی متعلق به تمدن اسلامی در قرون وسطی دارد.
موزه بدروم جزء متفاوت ترین موزه ها است
در تالار شاهزاده مصری که به تالار ملکهAda نیز شهرت دارد مقبرهای به نمایش گذاشته شده است. گفته میشود این مقبره به ملکه یونانی Queen Ada تعلق دارد. در این مجموعه لوازمی از قبیل تاج طلا و دیگر جواهرات گرانبها نیز در محفظههای شیشهای نگهداری میشود. بیراه نیست اگر موزه باستانشناسی زیر آب بدروم را فاخرترین جاذبه گردشگری بدروم ترکیه بنامیم. ابهت و شکوه قلعه سنت پیتر در کنار مجموعه تماشایی آثار به نمایش درآمده در این موزه، ترکیبی تحسینبرانگیز ایجاد نموده که در جلب رضایت گردشگران بسیار موفّق است. تقریباً تمام گردشگران بدروم بازدید از موزه باستانشناسی زیر آب بدروم را تجربهای جذاب توصیف میکنند. این مجموعه حاصل همکاری وزارت فرهنگ ترکیه، مردم بومی منطقه و مؤسسه Nautical Archaeology است. البته این همکاری موفقیتآمیز تنها در راهاندازی این موزه نبود بلکه تلاش مستمر ایشان در حفظ و نگهداری این مجموعه موجب پیشرفت مداوم آن شده است. نتیجه این امر، مجموعهای باشکوه و مایه مباهات است که به زیبایی به نمایش و حفظ کشفیات ارزشمندی از دل دریا میپردازد.
آثار باستانی موزه بدروم